Monday, September 16, 2013

Nasi Arab Mandy

Sempena hari lahir Bonda yang ke-64 pada 8 September 2013 baru-baru nie..Kita buat Nasi Arab Mandy Special untuk Mak..Kami adik beradik tak beli pun kek sebab tau Mak mesti bising..selalu sangat potong kek..Birthday anak ko aje dah banyak potong kek..Sebelum ayat tadi terkeluar dari mulut Mak..aLin pun dah pakat dengan Mr Faisal untuk buat Nasi Arab Mandy..Alhamdulilah licin dan sedap..

Rempah yang kami gunakan produk Rempah Yes Halal Marketing dari Chef Ustazah Wan Habsah (Femes tau ustazah nie selalu kuar masuk tv 1).

Tanpa buang masa jom kita buat step by step:-

1. Cara Memasak saya guna ikut dalam resepi Nasi Arab Mandhy untuk 1 kg (5 cawan berasmathi) tu cuma ayam saya hanya rebus dan panggang dalam 20 minit (ayam tu saya letak rempah kari daging, lada hitam, serbuk kari dan garam).

Sepeket RM 10 
2. Salata Hara @ Tomato Salsa:

Bahan-bahan:
Buah tomato
Daun Ketumbar
Cili Padi
Garam
Jus Lemon @ Cuka
Bawang Besar (dipotong dadu)

Cara Membuatnya:-

Mesin semua bahan tersebut kecuali bawang besar tanpa menggunakan air dan kemudian perah jus lemon.

3. Zabadi (Salad)

Bahan-bahan:

4 biji tomato
4 biji timun
Jus lemon
Daun ketumbar
1 cawan yogurt 
Garam
Gula

Cara Membuatnya:-

Potong dadu tomato dan timun. Selepas itu, masukkan garam, gula dan perahan lemon . Masukkan daun ketumbar. Akhir sekali, masukkan yogurt.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment