Bahan-bahan agak2 utk 8 orang mkn (Pakai Pembakar aluminium saiz empat segi)
Bahagian Bawah (Inti)
- 2 labu bawang besar - dipotong dadu (nk sedap pakai Bwg Holland)
- 1 bungkus daging kisar Ramley
- 1 tin cendawan dipotong hiris
- 1 cawan mix vege
- 1 biji tomato dipotong kiub
- 1 kiub stok daging dicairkan dengan sedikit air
- 1 sudu teh Oregano kering
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar minyak zaitun
- Garam secukup rasa - masukkan hanya apabila sudah masak
Bahagian Atas:-
- 5 biji kentang USA/Russet sederhana besar
- 2 ulas bawang putih - lenyek
- 2 sudu besar butter
- 1/2 gelas susu segar suam – kalau tak de boleh guna air rebusan kentang je
- ½ sudu teh lada putih
- Sepeket Parutan Mozarella – tabur aje
- Serbuk Parmesan secukupnya
Cara-cara
- Panaskan minyak zaitun atau minyak masak dan goreng bawang besar kemudiannya masukkan daging hiris dan goreng sehingga kuning keemasan
- Masukkan daging hancur, cendawan , tomato, serbuk lada hitam, oregano, air stok daging dan masak sehingga daging menjadi warna pucat
- Masukkan sayuran dan renih sehingga air agak kering – air sekadar menutupi 1/2 bahan gorengan
- Masukkan tepung jagung dan apabila telah likat, masukkan garam dan matikan api. Tuang kesemuanya kedalam bekas tahan bakar (casserole) dan padatkannya.
- Untuk bahagian atas, potong kentang kecil2 berbentuk kiub bersama bawang putih dan rebus kedalam air yang sedang mendidih yg telah diletak garam selama 5 minit (lembut)
- Toskan kering dan letakkan kedalam mangkuk . Lenyek kentang n bawang putih segera (semasa panas) bersama mentega sehingga benar-benar halus - saya gunakan garfu
- Masukkan garam, susu suam dan lada putih dan gaul sehingga gebu
- Taburkan keju menutupi bahagian base sebelum meletakkan kentang. Kemudian tutup dengan kentang lenyek pula dan lorekkan dengan garfu di atasnya
- Taburkan dengan parutan keju dan serbuk parmesan keatas adunan
- Bakar didalam oven pada suhu 170°C) selama 15 minit atau sehingga keju cair dan bewarna keemasan. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment