Sunday, September 8, 2013

Shepherd's Pie

Shepherd's Pie




Bahan-bahan agak2 utk 8 orang mkn (Pakai Pembakar aluminium saiz empat segi)
Bahagian Bawah (Inti)
  • 2 labu bawang besar - dipotong dadu (nk sedap pakai Bwg Holland)
  • 1 bungkus daging kisar Ramley
  • 1 tin cendawan dipotong  hiris
  • 1 cawan mix vege
  • 1 biji tomato dipotong kiub
  • 1 kiub stok daging dicairkan dengan sedikit air
  • 1 sudu teh Oregano kering
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar minyak zaitun
  • Garam secukup rasa - masukkan hanya apabila sudah masak
Bahagian Atas:-
  • 5 biji kentang USA/Russet sederhana besar
  • 2 ulas bawang putih - lenyek
  • 2 sudu besar butter
  • 1/2 gelas susu segar suam – kalau tak de boleh guna air rebusan kentang je
  • ½ sudu teh lada putih
  • Sepeket Parutan Mozarella – tabur aje
  •  Serbuk Parmesan secukupnya
Cara-cara
  1. Panaskan minyak zaitun atau minyak masak dan goreng bawang besar kemudiannya masukkan daging hiris dan goreng sehingga kuning keemasan
  2. Masukkan daging hancur, cendawan , tomato, serbuk lada hitam, oregano, air stok daging dan masak sehingga daging menjadi warna pucat
  3. Masukkan sayuran dan renih sehingga air agak kering – air sekadar menutupi 1/2 bahan gorengan
  4. Masukkan tepung jagung dan apabila telah likat, masukkan garam dan matikan api. Tuang kesemuanya kedalam bekas tahan bakar (casserole) dan padatkannya.
  5. Untuk bahagian atas, potong kentang kecil2 berbentuk kiub  bersama bawang putih dan rebus kedalam air yang sedang mendidih yg telah diletak garam selama 5 minit (lembut)
  6. Toskan kering dan letakkan kedalam mangkuk . Lenyek kentang n bawang putih segera (semasa panas) bersama mentega sehingga benar-benar halus - saya gunakan garfu
  7. Masukkan garam, susu suam dan lada putih dan gaul sehingga gebu
  8. Taburkan keju menutupi bahagian base sebelum meletakkan kentang. Kemudian tutup dengan kentang lenyek pula dan lorekkan dengan garfu di atasnya
  9. Taburkan dengan parutan keju dan serbuk parmesan keatas adunan
  10. Bakar didalam oven pada suhu 170°C) selama 15 minit atau sehingga keju cair dan bewarna keemasan. Sedia untuk dihidangkan 

No comments:

Post a Comment