Thursday, October 29, 2015

Roti Puri @ Kembung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebenarnya dah lama buat Roti Puri cicah sambal sardin ini. Tapi baru hari ni teringat nak masukkan blog entri. Alin buat roti ini untuk sarapan pagi di Rumah Mak Gombak.  Dulu pernah buat letak yis tapi leceh lah sikit. Resepi kali ini senang dan semudah ABC..Kali buat banyak sikit untuk breakfast sampai ke minum petang (mih mih mih..mmg senang kan)
 
Roti Puri @ Roti Kembung
 
Sumber : Prof Google
 
Bahan-bahan:

Tepung gandum
Garam
Air
Mentega (saya tambah)


Cara-caranya:

1. Masak air dalam periuk sehingga mendidih
2. Letak garam secubit dua dalam air yang mendidih, tutup api dan ketepikan.
3. Kemudian, dalam bekas lain masukkan tepung dalam 4 cawan (agak-agak aje) dan letak mentega 1 sudu.
4. Letak air panas dalam periuk tadi ke bekas yang ada tepung dan mentega.
5. Gaul sehingga sebati (pakai senduk tau sebab panas)
6. Bila dah sebati dan sejuk sikit, baru gaul pakai tangan sampai jadi doh.
7. Aduan tadi kuap balik sehingga dah tak melekat kat tangan.
8. Ambik segenggam jadikan sebiji bola pingpong
9. Gelek-gelek (alaskan plastik) dan leperkan menggunakan roller (saya guna cawan kaca)
sehingga nipis (jangan nipis sangat nanti kembung senang pecah).
9. Panaskan minyak (letak banyak sikit)
10. Masukkan doh dan goreng sehingga kembung dan kekuningan.

Dah siap dan mudah sebab tak payah guna yis pun..Cicah dengan sambal ikan bilis atau sambal sardin memang sedap makan time panas2 dan terangkat !!!


doh yang telah dileperkan
 
Goreng sampai kembung
 

Roti Puri

 
Menu sarapan kami Roti Puri cicah sambal sardin
 

No comments:

Post a Comment